MOLTES ESTEM CREANT A BADALONA

Ahir al vespre vaig assistir a la trobada “Qui crea a Badalona” impulsada per l’Ateneu Cooperatiu del Barcelonès Nord.

A risc de caure en la temptació d’escriure un fil a twitter i oblidar-me’n, escric aquí algunes conclusions (personals, absolutament personals).

  • ÉREM MOLTES. Moltíssimes. La sala de la Muba estava plena, i això que plovia a bots i barrals, i això que era un dimecres al vespre de mitjans de juliol, I AIXÒ QUE. Érem moltes i una gran part d’elles eren persones individuals, professionals de la música, les arts plàstiques, les arts escèniques, practicants de la cultura popular, amateurs de diferents disciplines que no formen part de cap col·lectiu creatiu o cultural a la ciutat. Som moltes les que posem la mirada i la intenció sobre la Cultura, però sovint la ciutat ens fa pensar que estem soles.

D_vLSHfXsAAPelT

  • HEM DE PRENDRE LA PARAULA. De les cinc primeres intervencions, que suposadament havien de ser esmenes a les propostes que s’anaven llençant des de l’escenari, 3 d’elles van ser de càrrecs polítics. Personalment crec que tota aportació és bona, que hem de treballar amb el màxim de mirades i que la mirada ha de ser sempre diversa per tal que sigui el més completa possible. Però si la trobada és del sector de la Cultura per auto-organitzar-nos com a col·lectiu, penso que per a càrrecs polítics que volguessin assistir-hi hagués estat més interessant i profitós escoltar enlloc de prendre la paraula, o si més no, prendre-la després d’haver escoltat.
  • CAL CONCRETAR. Es van extreure conclusions d’allò treballat a la jornada de l’Olla Cultural (donat que des de l’administració no se’ns havia fet mai retorn d’aquelles hores de treball col·lectiu, vàrem decidir fer nosaltres el nostre propi retorn i no deixar la feina feta al calaix de sastre). Personalment em va semblar detectar que totes parlàvem de la necessitat d’espais de creació gratuïts i sense tracte discrecional, amb convocatòries de suport a la creació de les de tota la vida, de les de totes les ciutats a l’ús (totes excepte Badalona).
  • CREACIÓ, PARTICIPACIÓ, GAUDI. Les tres dimensions dels drets culturals ens marquen el camí a seguir. Les persones que habitem Badalona tenim DRETS CULTURALS, descrits a la carta dels Drets Humans, Article 27:
    1. Tota persona té dret a participar lliurement en la vida cultural de la comunitat, a gaudir de les arts i a participar i beneficiar-se del progrés científic.
    2. Tota persona té dret a la protecció dels interessos morals i materials derivats de les
    produccions científiques, literàries o artístiques de què sigui autor.

Per tant, a Badalona TOTES tenim dret a crear, a prendre decisions participades en l’àmbit cultural i a gaudir de l’art i de la cultura, independentment dels nostres recursos i de les nostres diferències. Si volem organitzar-nos col·lectivament per assolir aquests drets, la lluita concreta i dirigida cap a la tant necessitada Fàbrica de Creació ens pot ajudar a assolir el dret a crear i el dret a gaudir de la cultura en igualtat de condicions, la Fàbrica de Creació ha de ser l’espai de la ciutadania per pensar i fer la cultura, organitzar-la, treballar en xarxa. I lluitar per crear un Parlament Ciutadà de la Cultura de Badalona, aprenent de la ciutat veïna i acompanyant a l’administració des d’una mirada experta, SOBIRANA i col·lectiva, ens permetrà assolir el dret a PARTICIPAR, a prendre decisions dins l’àmbit que ens ocupa i que ens preocupa.

Per anar tancant: felicitats a l’Ateneu i a l’Independent per saber facilitar els mitjans al col·lectiu i per la paciència, perquè ser un sector històricament menystingut ens ha convertit en un sector desconfiat, molt desconfiat (massa promeses, tot per fer). De la trobada d’ahir en podríem treure moltes més conclusions, però voldria quedar-me sobretot amb la sensació de que alguna cosa sí que es pot fer, malgrat aquella veueta interna que totes portem dins i que ens xiuxiueja, a vegades “A Badalona és impossible canviar res”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s