Gestió cultural en temps convulsos: 4 regles bàsiques

 

520eec97307588cee0cea3fd9edb2735-banksy-graffiti-art

Avui torno al teclat per exposar quatre regles bàsiques que considero cal tenir en compte per dur a terme la tasca de la gestió cultural AMB SENTIT. Un repte necessari quan els fets ens fan prendre consciència que l’imaginari democràtic trontolla.

Escric aquesta entrada empesa per aquestes dates convulses que estem vivint, en les que el respecte pels drets civils brillen per la seva absència. I què vull dir quan dic “gestió cultural AMB SENTIT”? Doncs que la cultura també mou consciències, i que des de la nostra posició de gestors, haurem de prendre partit.

Tots som conscients que la cultura i l’art són eines poderosíssimes de transformació que ens empenyen al coneixement, a la reflexió, a la crítica, al debat. Per tant, és imprescindible pensar COM fem aquesta gestió i QUÈ estem dient amb ella, perquè la nostra programació acabarà formant part d’un relat dins la història.

Tenim clar quin és el nostre discurs? Sabem quin paper volem representar dins la narració del territori i dels temps de canvi en els quals treballem?

Primera regla bàsica: la cultura ha de ser participada. De la mateixa manera que fem comunitàries i participades algunes de les decisions sobre nous projectes urbanístics, futurs equipaments, usos de l’espai públic… perquè no consensuem la cultura? Des de les diferents mirades i situant a la ciutadania al centre, com a professionals podem assessorar i posar a l’abast totes les eines disponibles perquè es realitzin programacions culturals des de baix cap a dalt. No cal abandonar la professionalització ni delegar la nostra feina als ciutadans i a les entitats, ans al contrari: cal emprar els nostres coneixements per crear espais concrets de participació i empoderar esperits crítics que vulguin FORMAR PART. Els canvis socials impliquen canvis d’enfoc dels nostres projectes,  i qui millor per il·lustrar-nos que la pròpia ciutadania.

victory-through-uplifted-hands

Segona regla bàsica: no sotmetre el contingut al pressupost. És fàcil caure en la trampa del temps i els diners. Les propostes que encaixen millor amb el nostre pressupost són temptadores. Però què expliquem amb elles? A vegades és millor fer una sola proposta de qualitat que encaixi amb el que volem dir, que 3 que no aporten res a la línia narrativa. Siguem clars a l’hora de comunicar-nos a través de la nostra programació.

Tercera regla bàsica: transparència. Si no hi ha trampes, si fem la nostra feina des de l’honestedat, no hem de tenir por de mostrar-ne les xifres. I qui diu xifres diu també cronogrames, metodologies, processos de treball… mostrem-ho tot, ara es tracta de créixer i compartir 🙂

1494931338_304148_1495037706_noticia_normal

Quarta regla bàsica: adaptar-se o morir. Cada temps i circumstància requereix d’un tipus de gestió. Prou de dogmes! Podem seguir línies estratègiques generals per dur a terme la nostra feina, però cal que tinguem prou flexibilitat per, en moments determinats, reajustar-ne l’enfoc. Cal tenir presents algunes preguntes: com respon la nostra programació davant d’un canvi sobtat, polític o social? Tenim capacitat de reacció? Quins recursos tenim a l’abast per estar a l’alçada de les circumstàncies, des de l’art i la cultura del nostre  territori?

 

I fins aquí el post d’avui, que espero pugui ajudar a qui estigui cercant pistes. Tota aportació o suggerència és benvinguda! 🙂

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s